Midler mot lus

Det finnes en rekke produkter mot hodelus. Lus kan fjernes mekanisk, elektrisk, kjemisk og ved kombinasjoner av disse. Noen produkter er effektive til å fjerne hodelus, men gir ingen beskyttelse mot ny smitte. Andre midler fjerner ikke lus, men gir beskyttelse mot å bli smittet.

Mekaniske midler

I denne kategorien finner vi lusekammer, lusestøvsugere. Fordelen med disse kurene er at de er absolutt frie for potensielt skadelige stoffer, og kan dessuten brukes av hyper allergiske personer. Metoden er dessuten ganske effektiv, for å fjerne lus. De representerer imidlertid en prøvelse på tålmodigheten, siden metodene innebærer daglig behandling i flere uker.

Kjemiske luseknekkere

Det finnes en rekke kjemisk baserte lusemidler. De inneholder pesticider, altså insektgift. Insektgift har vært en meget effektiv måte å fjerne lus på, men mange kvier seg for å bruke disse stoffene, etter hvert som enkelte ulemper er blitt kjent. Motforestillingene går på både sikkerhet og effektivitet. Virkningene av å påføre hodebunnen sterke stoffer er, etter noens mening, ikke godt dokumentert. Spesielt er det bekymringsvekkende for gravide og ammende. Dessuten brukt på små barn.

De siste ti årene, har tvil om effektiviteten til de kjemiske midlene, vært økende. Årsaken er at flere av de vanligste typene innsektgift ikke lenger virker like godt. Forskning tyder på at dette skyldes at hodelus har opparbeidet en resistans mot giftstoffene. Med andre ord tåler nå flere lusestammer pesticidet og overlever kuren.

Eteriske oljer mot lus

Eteriske oljer er konsentrerte flyktige planteoljer. Disse oljene er ikke-fete oljer som benyttes til behandling av lusesmitte på grunn av sin lukt / gass. Lusekurer basert på eteriske oljer, kan være forebyggende, behandlende eller begge deler i samme produkt. Eteriske oljer brukes ofte i kombinasjonsprodukter. Det kan være i kombinasjon med lusekam, eller som end del av et middel sammen med mer tyktflytende oljer. Det er mange kjerringråd mot lus, hvor eteriske oljer inngår. Eteriske oljer er rene naturprodukter men egenmiksing av ukyndige frarådes. Feilblandete oljer kan virke både etsende, allergifremkallende og skade luftveiene. Riktig brukt og er eteriske oljer meget effektive og frie for bivirkninger.

Behandling med olje eller fett

Hodelus kan ikke kveles ved at man ligger neddykket i badekar eller lignende. Lus kan imidlertid kveles, ved at hår og hodebunn bløtes i olje eller fett. Middelet må være i håret lenge for å drepe lusene. En kur varer gjerne natten over. Kuren kan effektivt utrydde lus, og er skånsom mot hud og hår. Det kan være vanskelig å vaske vekk oljen fra håret etterpå, og enkelte bruker sterke vaskemilder for å fjerne fettet, og da er ikke kuren lenger så skånsom.

Annonser


TERMINITOR LUSEKAM
Laget i steriliserbart rustfritt stål. Brukes av helsevesenet i mange land. #1 i USA.
www.terminitor.no


Bli kvitt lusa nå!
Effektiv kur fjerner hodelus, og sørger for at den ikke kommer tilbake.
www.intramed.no


| Hodelus forside | Spørsmål og svar om hodelus FAQ | Kurer not lus |